• Smoothiemam

Rapsakat falafelit

Itse tehdyt falafelit maistuvat juuri tehtynä taivaallisen hyviltä. Tämän jälkeen et erikseen muulta näitä osta, kun osaat muutamalla raaka-aineella nämä tehdä.

Kaupan pakaste-altaan kuivat "falafelit" voit unohtaa sekä valmisjauheseokset, joista tulee myös jonkin sortin kovia pyöryköitä. Auts maku ja koostumus on kaukana oikeasta!


Ainut mikä vie aikaa on se, että joudut laittamaan likoon kikherneet tai härkäpavut yön yli veteen. (vähän, kuin hernekeitto tyyliin, ja aamulla siivilöit veden pois) Muutoin vain sekoitat loput mausteet kirherneisiin tai papuihin, miksaat blenderissä massan, pyörittelet pieniksi palloiksi ja uppopaistat kattilassa muutaman minuutin.

Falafelit sopivat niin salaattiin tai vaikkapa täytteeksi pitaleipiin.

Moni tekee kikherneistä falafelit ja tämä tyyli on itseasiassa peräisin Israelista. Israelilaiset ovat muokanneet egyptiläistä reseptiä omanlaiseksi. Perinteiset falafelit tehdään aina härkäpavuista. (tiedän tämän itse puoli egyptiläisenä)


Muista kuitenkin siis turvottaa yön yli kikherneet tai härkäpavut vedessä!

(kumpaakin voi käyttää, riippuu mitä kaupasta satut löytämään).

Osta kuivatavarana älä siis missään nimessä jo vedessä "lilluvia" sillä muutoin falafel taikina ei kestä uppopaistoa, vaan pyörykät hajoavat monesti.

Älä lisää mitään muuta nestettä myöskään, kuin pieni puristettu määrä sitruunamehua sekä tahinia. Liika sipuli myös rikkoo uppopaistettaessa falafel pyörykät eli pieni määrä sipulia riittää. Sipulista tulee myös liikaa nestettä, jos intoudut sitä liikaa laittamaan esimerkiksi kokonaisen sipulin. Mausta siis mausteilla ja tuoreilla yrteillä, kun haluat onnistua yhdellä kertaa.

FALAFEL OHJE (12 kappaletta)


1 kuppi liotettuja härkäpapuja (tai kikherneitä ilman vettä)

1 kuppi tuoretta persiljaa

1/2 kuppi tuoretta korianteria

2 valkosipulin kynttä

1 tl kuivattua korianteria

hyppysellinen suolaa

1-2 tl kuminaa (itse rakastan tätä makua, joten kuminaa menee aina)

1/2tl paprikajauhetta

1/2tl mustapippurijauhetta

vajaan puolikkaan sitruunaan puristettu mehu

1 ruokalusikallinen tahinia

pieni palanen kuivaa leipää sitomaan kaiken kosteuden taikinasta

(voi olla ihan 1/4 osa leivän palasesta)

1. Mittaa kaikki ainekset blenderiin, miksaa niin kauan, kunnes falafel taikina on silkkisen pehmeää ja oikeastaan tasaisen vihreän väristä. Hyvällä blenderillä tämä onnistuu muutamassa minuutisssa.

Jos blenderissä ei ole tarpeeksi tehoja, niin joudut pidemmän aikaa pyörittämään taikinaa ja sekoittamaan välillä lastalla.

(olen testannut tätä kahdella eri blenderillä kotona)

2. Pyörittele pyöreiksi falafel palloiksi.

3. Kaada kattilaan kasvisöljyä ja tarkista tarvittaessa lämpötilamittarilla öljyn lämpötila tai pienellä palalla falafel taikinaa. Kun öljy alkaa poreilemaan - falafelit on aika uppopaistaa. Kiehuvassa öljyssä falafelit valmistuvat muutamassa minuutissa.

3. Nauti! Dippaa humukseen tai tahinikastikkeeseen falafelit tai lisää salaattiin / pitaleipään täyttäväksi purtavaksi.


Koska olemme jo kesäkuun puolessa välissä melkein, niin nappaa ihmeessä tämä ohje talteesi ja yllätä juhannusvieraat itse tehdyillä falafeleilla. Juhannuspöydässä voi olla välillä muutakin herkkua tarjolla perinteisten ruokien lisäksi.


Aurinkoista kesäkuuta!SMOOTHIEMAM115 views0 comments

Recent Posts

See All